Carport aan huis bouwen – een gids voor starters

bijgebouwen

carport aan huis bouwen

Het bouwen van een carport aan huis kan een geweldige manier zijn om je auto te beschermen tegen de elementen en extra parkeerruimte te creëren. In deze gids zullen we de essentiële stappen bespreken voor het bouwen van een carport aan huis. We zullen tips geven over het verkrijgen van een vergunning, het kiezen van de juiste materialen en het aanvragen van offertes bij carport specialisten.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Een carport aan huis bouwen biedt bescherming voor je auto en creëert extra parkeerruimte.
 • Zorg ervoor dat je een vergunning hebt voordat je een carport bouwt.
 • Kies voor materialen van goede kwaliteit die passen bij jouw smaak en budget.
 • Vraag offertes aan bij verschillende carport specialisten om prijzen en opties te vergelijken.
 • Overweeg de mogelijkheid om een carport op maat te laten maken voor een perfecte pasvorm.

Carport prijzen per materiaalsoort

De prijzen van carports variëren afhankelijk van het gekozen materiaal. Het is belangrijk om rekening te houden met de prijzen per materiaalsoort bij het bouwen van een carport aan huis.

Materiaal Gemiddelde Prijs Range
Houten carport €100 – €2.000
PVC carport €1.000 – €4.000
Aluminium carport €2.000 – €4.000
Stalen carport €1.000 – €2.500

De kosten van een houten carport variëren doorgaans tussen €100 en €2.000, afhankelijk van het specifieke ontwerp en de afmetingen. PVC carports hebben gemiddeld hogere prijzen, variërend van €1.000 tot €4.000, vanwege de duurzaamheid en flexibiliteit van het materiaal. Als je op zoek bent naar een stijlvolle en moderne optie, kun je kiezen voor een aluminium carport met prijzen tussen €2.000 en €4.000. Stalen carports zijn een budgetvriendelijke keuze, met prijzen tussen €1.000 en €2.500.

Het is cruciaal om de prijzen van de verschillende materiaalsoorten te vergelijken en rekening te houden met je budget en persoonlijke voorkeuren bij het nemen van een beslissing.

“Het vergelijken van prijzen per materiaalsoort kan je helpen om een weloverwogen keuze te maken bij het bouwen van een carport aan huis.”

Voor- en nadelen van houten carports

Houten carports hebben hun eigen unieke kenmerken en voordelen waarmee rekening moet worden gehouden bij het bouwen van een carport aan huis. Ze hebben een natuurlijke uitstraling en kunnen goed passen bij de omgeving van je woning. Het gebruik van hout als bouwmateriaal biedt een warme en traditionele uitstraling die vele huiseigenaren aanspreekt.

Hoewel houten carports esthetisch aantrekkelijk zijn, vereisen ze regelmatig onderhoud om hun kwaliteit te behouden en schade door weersinvloeden te voorkomen. Het hout moet behandeld worden tegen insecten, houtrot en schimmel. Daarnaast kan schilderen, beitsen of lakken nodig zijn om het hout te beschermen tegen vocht en UV-straling.

Het onderhoud van houten carports kan arbeidsintensief en kostbaar zijn, vooral als je het niet zelf wilt doen en een vakman moet inschakelen. Het is belangrijk om rekening te houden met deze extra kosten en inspanningen bij het kiezen voor een houten carport.

Wat betreft de prijzen van houten carports, kunnen deze variëren afhankelijk van de grootte, het ontwerp en de gebruikte houtsoort. Over het algemeen liggen de prijzen van houten carports tussen €100 en €2.000, afhankelijk van je specifieke wensen. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers om zo de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Overweeg de voor- en nadelen van houten carports zorgvuldig voordat je een definitieve beslissing neemt. Zorg ervoor dat je het vereiste onderhoud en de bijbehorende kosten kunt opbrengen en dat de natuurlijke uitstraling past bij de stijl van je woning.

Voordelen van pvc carports

Wanneer je een carport aan huis bouwt, zijn pvc carports een uitstekende keuze vanwege hun vele voordelen. Een pvc carport biedt niet alleen bescherming voor je auto, maar heeft ook andere voordelen die het overwegen waard zijn.

Onderhoudsgemak

Een van de grootste voordelen van pvc carports is het lage onderhoud dat ze vereisen. PVC is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen de elementen en niet snel zal verslijten. In tegenstelling tot houten carports hoeven pvc carports niet regelmatig geschilderd of gelakt te worden, wat zorgt voor een zorgeloze en gemakkelijke onderhoudservaring.

Aanpasbaarheid

Met pvc carports heb je veel ontwerpmogelijkheden. PVC is een flexibel materiaal dat gemakkelijk kan worden aangepast aan verschillende stijlen en ontwerpen. Of je nu een moderne of klassieke uitstraling wilt, een pvc carport kan worden aangepast aan jouw persoonlijke voorkeuren en de stijl van je huis.

Bovendien is pvc verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor je de carport kunt laten matchen met de rest van je woning. Met pvc carports kun je een carport creëren die niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch aansluit bij je huis.

Prijzen

Een ander voordeel van pvc carports zijn de vaak lagere prijzen in vergelijking met andere materialen. Gemiddeld liggen de prijzen voor een pvc carport rond €3.000, wat een betaalbare optie is voor veel mensen die een carport aan huis willen bouwen.

Daarnaast zijn er verschillende factoren die de prijs van een pvc carport kunnen beïnvloeden, zoals de grootte, het ontwerp en eventuele extra opties. Door offertes aan te vragen bij carport specialisten kun je de prijzen vergelijken en een carport vinden die past binnen jouw budget en behoeften.

pvc carport

Met pvc carports geniet je van de voordelen van lage onderhoudsbehoeften, aanpasbaarheid en vaak lagere prijzen. Als je overweegt om een carport aan huis te bouwen, is pvc zeker een materiaal om te overwegen.

Voordelen van aluminium carports

Aluminium carports bieden verschillende voordelen bij het bouwen van een carport aan huis. Hieronder staan enkele van de belangrijkste voordelen:

Lichtgewicht en duurzaam

Aluminium is een lichtgewicht materiaal, waardoor het gemakkelijk te hanteren en te installeren is. Ondanks het lichte gewicht is aluminium ook zeer duurzaam en biedt het uitstekende bescherming voor jouw auto. Het is bestand tegen roest, corrosie en andere weersinvloeden, waardoor het een ideale keuze is voor een carport aan huis.

Weinig onderhoud

Een ander voordeel van aluminium carports is dat ze weinig onderhoud vereisen. In tegenstelling tot houten carports, hoef je aluminium niet regelmatig te schilderen of behandelen. Een simpele reiniging met water en zeep is voldoende om de carport er als nieuw uit te laten zien.

Moderne uitstraling

Met zijn strakke en moderne uitstraling voegt een aluminium carport een stijlvol element toe aan je woning. Of je nu een modern of klassiek huis hebt, een aluminium carport past goed bij elke architectuur en voegt waarde toe aan je woning.

Prijzen van aluminium carports

De prijzen van aluminium carports variëren doorgaans tussen €2.000 en €4.000, afhankelijk van het formaat en eventuele extra opties zoals verlichting of extra opbergruimte. Het is belangrijk om rekening te houden met je budget bij het bouwen van een carport aan huis en de prijzen van aluminium carports te vergelijken met andere materialen.

Voordelen van aluminium carports Prijzen
Lichtgewicht en duurzaam €2000 – €4000
Weinig onderhoud
Moderne uitstraling

Dankzij deze voordelen is een aluminium carport een uitstekende keuze voor het bouwen van een carport aan huis. Het biedt duurzame bescherming voor jouw auto, vereist weinig onderhoud en voegt een moderne uitstraling toe aan je woning.

Voordelen van stalen carports

Stalen carports zijn een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar duurzaamheid en bescherming tegen de elementen. Deze carports zijn gemaakt van stevig staal en kunnen daarom zware dakbedekking dragen, zoals bijvoorbeeld dakpannen. Dit maakt ze geschikt voor gebieden met extreme weersomstandigheden, zoals harde wind of hevige sneeuwval.

Hoewel stalen carports aanvankelijk wat meer onderhoud vereisen dan bijvoorbeeld aluminium carports, kunnen ze met de juiste maatregelen roestvrij blijven en hun levensduur verlengen. Een goede oppervlaktebehandeling en regelmatige inspecties kunnen helpen bij het voorkomen van roestvorming en andere schade.

Een ander voordeel van stalen carports is de prijs. Ze zijn over het algemeen een betaalbare optie, met prijzen die variëren tussen €1.000 en €2.500, afhankelijk van de specifieke afmetingen en kenmerken.

 • Robuuste constructie geschikt voor zware dakbedekking
 • Bescherming tegen extreme weersomstandigheden
 • Mogelijkheid om roestvorming te voorkomen met regelmatig onderhoud
 • Betaalbare prijzen tussen €1.000 en €2.500

Een stalen carport kan een uitstekende keuze zijn voor iedereen die op zoek is naar duurzaamheid, bescherming en betaalbaarheid. Overweeg de voordelen van stalen carports bij het bouwen van een carport aan huis.

Referentie

“Prijsindicaties van carports.” Carport-Expert. Geraadpleegd op 15 mei 2022. https://www.carport-expert.nl/carport-prijs/

Voordelen van stalen carports Prijzen (€)
Robuuste constructie geschikt voor zware dakbedekking 1.000 – 2.500
Bescherming tegen extreme weersomstandigheden
Mogelijkheid om roestvorming te voorkomen met regelmatig onderhoud
Betaalbare prijzen

Keuzes voor dakmaterialen

Bij het bouwen van een carport aan huis zijn er verschillende dakmaterialen waaruit je kunt kiezen. Elke optie heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende dakmaterialen voor carports:

PVC

PVC is een eenvoudig en betaalbaar materiaal dat vaak wordt gebruikt voor carportdaken. Het is lichtgewicht en gemakkelijk te installeren. PVC-dakbedekking biedt bescherming tegen regen en zonlicht, maar het is mogelijk minder duurzaam dan andere materialen. Het kan een goede optie zijn als kosten en eenvoud belangrijke overwegingen zijn.

Staal

Een stalen dak biedt uitstekende bescherming tegen de elementen. Het is sterk, duurzaam en bestand tegen extreme weersomstandigheden. Staal is echter zwaarder en duurder dan PVC. Als je op zoek bent naar extra stevigheid en bescherming, kan een stalen dak een goede keuze zijn.

Dakleer

Dakleer, ook wel bekend als bitumen, is een ander populair materiaal voor carportdaken. Het biedt goede isolatie en waterdichtheid. Dakleer is echter duurder dan PVC en kan onderhoud vereisen om de levensduur te verlengen. Als isolatie een belangrijke overweging is, kan dakleer de beste keuze zijn.

Glazen dak

Een glazen dak geeft een moderne en luxe uitstraling aan een carport. Het laat veel natuurlijk licht binnen en biedt bescherming tegen regen. Glazen daken kunnen echter duurder zijn en vereisen mogelijk speciale constructienormen om sterke ondersteuning te bieden.

Zonnepanelen

Als je duurzaamheid en energiebesparing belangrijk vindt, kun je overwegen om zonnepanelen op het dak van je carport te installeren. Dit kan helpen om je energieverbruik te verlagen en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Houd er rekening mee dat de kosten voor zonnepanelen hoger kunnen zijn, maar de lange termijn voordelen kunnen opwegen tegen de initiële investering.

Dubbel dak

Een dubbel dak bestaat uit twee lagen materiaal met een tussenlaag van isolatie. Dit kan extra bescherming en isolatie bieden. Het kan ook zorgen voor een betere geluidsdemping. Het dubbele dak kan echter duurder zijn en vereist mogelijk een zorgvuldige constructie om lekken te voorkomen.

Houd bij het bouwen van een carport aan huis rekening met de verschillende dakmaterialen en kies degene die het beste past bij jouw behoeften en budget.

dakmaterialen

Keuzes voor carportopties

Bij het bouwen van een carport aan huis, heb je verschillende opties om uit te kiezen. Hieronder vind je een overzicht van de beschikbare carportopties:

Standaard carport kit

Als je op zoek bent naar een eenvoudige en betaalbare oplossing, dan is een standaard carport kit een goede keuze. Deze kits bevatten alle benodigde materialen en instructies om de carport zelf te monteren. Het voordeel is dat je de carport kunt aanpassen aan je specifieke behoeften. Het nadeel is echter dat je beperkt bent in het ontwerp en de afmetingen.

Carport op maat maken

Als je op zoek bent naar een unieke carport die perfect past bij je huis en individuele wensen, dan is het laten maken van een carport op maat een goede optie. Hiermee kun je het ontwerp, de afmetingen en de gebruikte materialen volledig aanpassen aan je eigen voorkeuren. Het nadeel is dat een op maat gemaakte carport meestal duurder is dan een standaard carport kit.

Isolatie

Voor extra comfort en bescherming kun je overwegen om je carport te isoleren. Dit helpt om de temperatuur te reguleren en geluid te dempen. Hoewel isolatie de prijs van de carport kan verhogen, kan het de moeite waard zijn als je van plan bent om de carport voor andere doeleinden te gebruiken, zoals een hobbyruimte of opslag.

Vrijstaande carport

Een vrijstaande carport wordt los van het huis gebouwd en biedt meer flexibiliteit in termen van ontwerp en plaatsing. Het is een goede optie als je voldoende ruimte op je terrein hebt en de carport als een zelfstandige structuur wilt laten functioneren.

Aangebouwde carport

Een aangebouwde carport wordt direct aan het huis bevestigd en maakt gebruik van de bestaande structuur. Dit kan handig zijn als je beperkte ruimte hebt of de carport naadloos wilt laten aansluiten bij de architectuur van je huis. Het nadeel is dat de mogelijkheden beperkt kunnen zijn en dat de aangebouwde carport mogelijk minder flexibel is in termen van ontwerp en afmetingen.

Carport Optie Voordelen Nadelen
Standaard carport kit – Eenvoudig en betaalbaar
– Aanpasbaar
– Beperkt in ontwerp en afmetingen
Carport op maat maken – Unieke en persoonlijke uitstraling
– Volledig aanpasbaar
– Duurder dan standaard kit
Isolatie – Extra comfort en bescherming
– Geluidsreductie
– Verhoogt de prijs
Vrijstaande carport – Flexibiliteit in ontwerp en plaatsing – Meer ruimte nodig
Aangebouwde carport – Naadloze integratie met huis
– Gebruik van bestaande structuur
– Minder flexibiliteit in ontwerp en afmetingen

Het belang van professionele installatie

Het plaatsen van een carport aan huis vereist kennis en ervaring. Het is aan te raden om de installatie over te laten aan een specialist om ervoor te zorgen dat de carport correct geplaatst wordt. Ongeveer 90% van de mensen laat de carport door een vakman plaatsen, wat de totaalprijs iets verhoogt. De plaatsingskosten variëren meestal tussen €600 – €800. Het is belangrijk om rekening te houden met het belang van professionele installatie bij het bouwen van een carport aan huis.

Door te kiezen voor professionele installatie van je carport, kun je er zeker van zijn dat het werk wordt uitgevoerd door ervaren vakmensen. Zij hebben de kennis en expertise om de installatie correct en veilig uit te voeren, rekening houdend met alle technische en bouwkundige aspecten.

Een specialist zal het terrein grondig inspecteren en de juiste fundering en verankering voor de carport bepalen. Ze zorgen ervoor dat de constructie stevig en stabiel is, bestand tegen verschillende weersomstandigheden en veilig voor langdurig gebruik.

Bovendien zal een professionele installateur de juiste gereedschappen en apparatuur hebben om de installatie efficiënt en nauwkeurig uit te voeren. Ze zullen ervoor zorgen dat de carport precies volgens de specificaties wordt geplaatst, met aandacht voor elk detail.

Voordelen van professionele installatie:

 • Deskundigheid en ervaring van vakmensen
 • Grondige inspectie van het terrein
 • Correcte fundering en verankering
 • Stevige en stabiele constructie
 • Efficiënte en nauwkeurige installatie

Hoewel professionele installatie van een carport extra kosten met zich meebrengt, biedt het ook gemoedsrust en de zekerheid dat de installatie op de juiste manier wordt uitgevoerd. Door te kiezen voor professionele installatie, kun je genieten van een goed geplaatste en duurzame carport die jarenlang mee zal gaan.

Kosten Plaatsingskosten
Totaalprijs carport €600 – €800

De plaatsingskosten voor een carport variëren meestal tussen €600 en €800. Deze kosten dekken de arbeidskosten en het gebruikte materiaal voor de installatie. Het is belangrijk om rekening te houden met deze kosten bij het plannen van je budget voor het bouwen van een carport aan huis.

Overwegingen bij het bouwen van een carport aan huis

Bij het bouwen van een carport aan huis zijn er diverse overwegingen waar u rekening mee moet houden. Allereerst kunt u overwegen om zonnepanelen te integreren in uw carport. Dit kan u helpen om uw ecologische voetafdruk te verminderen en tegelijkertijd te profiteren van duurzame energiebronnen.

Een andere belangrijke overweging is de grootte van de carport. U wilt ervoor zorgen dat de carport groot genoeg is om uw voertuig(en) te huisvesten, maar ook dat deze past binnen de beschikbare ruimte op uw terrein.

Daarnaast moet u aandacht besteden aan de kwaliteit van de gebruikte materialen. Het is belangrijk om duurzame en weerbestendige materialen te kiezen, zoals aluminium of staal, die lang meegaan en bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden.

Verder is het aan te raden om advies in te winnen bij carport specialisten. Zij kunnen u helpen bij het bepalen van de juiste afmetingen, materialen en stijl voor uw specifieke behoeften.

Om de beste optie voor uw budget en wensen te vinden, is het ook verstandig om offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Op deze manier kunt u een weloverwogen beslissing nemen en de beste deal voor uw carport krijgen.