Kosten van een Houten Bijgebouw – Overzicht

bijgebouwen

houten bijgebouw prijs

Het plaatsen van een houten bijgebouw kan een betaalbare optie zijn om extra ruimte aan je woning toe te voegen. De prijzen van houten bijgebouwen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte, afwerkingen en materialen. In dit artikel geven we een overzicht van de kosten van houten bijgebouwen en prijsindicaties voor verschillende soorten en afmetingen.

Belangrijkste punten

 • De kosten van een houten bijgebouw variëren op basis van grootte, afwerkingen en materialen.
 • Gemiddeld liggen de kosten voor een houten aanbouw tussen €16.000 en €25.000.
 • Verschillende factoren beïnvloeden de prijs, zoals afmetingen, maatwerk versus prefab en extra opties.
 • Eikenhouten bijgebouwen hebben een natuurlijke uitstraling en variëren in prijs tussen €850 en €2.210 per vierkante meter.
 • Belangrijke tips voor het bouwen van een bijgebouw zijn het maken van een gedetailleerd plan en het werken met professionele vakmensen.

Kosten houten aanbouw

De kosten van een houten aanbouw zijn over het algemeen lager dan die van een stenen aanbouw. Dit komt voornamelijk door de lichtere fundering en opbouwconstructie van houten bijgebouwen. De prijs van een houten aanbouw kan variëren afhankelijk van het formaat en de afwerkingen, maar gemiddeld liggen de kosten tussen €16.000 en €25.000, afhankelijk van het gekozen type en afwerking.

Tabel: Vergelijking van kosten tussen houten en stenen aanbouw

Type aanbouw Gemiddelde kosten
Houten aanbouw €16.000 – €25.000, afhankelijk van het formaat en afwerking
Stenen aanbouw €20.000 – €40.000, afhankelijk van het formaat en materiaalkeuze

Uit de tabel blijkt dat de kosten voor een houten aanbouw over het algemeen lager liggen dan die van een stenen aanbouw. Dit maakt houten bijgebouwen een betaalbare optie voor het creëren van extra ruimte bij je woning. Door te kiezen voor een houten aanbouw kun je dus kosten besparen zonder concessies te doen aan kwaliteit en duurzaamheid.

Prijsvoorbeelden

Hier zijn enkele prijsvoorbeelden om een beter beeld te geven van de kosten van houten bijgebouwen. Voor een houten aanbouw van 5 meter breed en 3 meter diep variëren de prijzen van €16.000 tot €25.000, afhankelijk van de afwerkingen en het gekozen type. Voor een complete houten aanbouw van 6 meter breed, 2,5 meter diep en inclusief fundering kunnen de kosten oplopen tot €23.000. Het plaatsen van een houten overkapping van 2 bij 2,50 meter heeft een gemiddelde prijs van €1.300.

Houten Bijgebouw Afmetingen Kosten
Houten aanbouw, 5m x 3m €16.000 – €25.000
Complete houten aanbouw, 6m x 2,5m (inclusief fundering) €23.000
Houten overkapping, 2m x 2,50m €1.300

Met deze prijsvoorbeelden krijg je een idee van de kosten voor verschillende soorten houten bijgebouwen. Het is belangrijk om op te merken dat de prijzen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke wensen, afwerkingen en materialen.

Hoe ziet de prijsopbouw van een houten aanbouw eruit?

De prijsopbouw van een houten aanbouw bestaat uit verschillende componenten. De grootste kostenposten zijn meestal de materiaalkosten, de arbeidskosten en eventuele extra opties of afwerkingen. Daarnaast spelen ook de afmetingen, het gekozen type hout en de complexiteit van de constructie een rol bij de uiteindelijke prijs van het houten bijgebouw. Het is belangrijk om een gedetailleerde offerte aan te vragen waarin alle kosten gespecificeerd zijn.

De prijsopbouw van een houten aanbouw kan als volgt worden samengevat:

Kostenpost Omschrijving
Materiaalkosten De kosten voor het hout en andere benodigde materialen zoals isolatie en dakbedekking.
Arbeidskosten De kosten voor het inhuren van vakmensen voor de bouw van het houten bijgebouw.
Extra opties en afwerkingen Eventuele extra’s zoals ramen, deuren, elektriciteitsvoorzieningen, en afwerkingen zoals verf of beits.
Afmetingen De grootte van het houten bijgebouw heeft invloed op de kosten, aangezien grotere bouwwerken meer materiaal en arbeid vereisen.
Type hout Het gekozen type hout beïnvloedt de prijs, aangezien sommige houtsoorten duurder zijn dan andere.
Complexiteit van de constructie Een complexe constructie met bijvoorbeeld veel hoeken of speciale vormen kan leiden tot hogere kosten.

Om een duidelijk beeld te krijgen van de prijsopbouw van een specifiek houten bijgebouw, is het raadzaam om een gedetailleerde prijsopgave aan te vragen bij een professionele bouwer. Zo weet je precies waar de kosten uit bestaan en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Welke keuzes hebben invloed op de prijs?

Verschillende keuzes kunnen de prijs van een houten bijgebouw beïnvloeden. Een van de belangrijkste factoren is de afmeting van het bijgebouw. Grotere bijgebouwen vereisen meer materiaal en arbeid, wat de kosten kan verhogen. Daarnaast kan de keuze tussen prefab (kant-en-klaar) of maatwerk ook invloed hebben op de prijs. Over het algemeen is een prefab aanbouw goedkoper, terwijl maatwerk meer flexibiliteit biedt in het ontwerp.

Naast de afmeting en het type aanbouw, kunnen ook extra opties de prijs beïnvloeden. Denk hierbij aan een geveldeur, schuifpui of elektriciteitsvoorzieningen. Deze extra opties kunnen de functionaliteit en esthetiek van het bijgebouw verbeteren, maar kunnen ook de kostprijs verhogen.

Om een nauwkeurige prijsindicatie te krijgen voor een houten bijgebouw, is het aan te raden om een offerte aan te vragen bij meerdere bouwbedrijven. Op die manier krijg je inzicht in de kosten en mogelijkheden voor jouw specifieke situatie.

“Een gedetailleerde offerte geeft duidelijkheid over de prijsopbouw en kan helpen bij het maken van de juiste keuzes voor jouw houten bijgebouw.”

Keuze Invloed op de prijs
Afmeting Grotere bijgebouwen vereisen meer materiaal en arbeid, waardoor de kosten toenemen.
Type aanbouw De keuze tussen prefab of maatwerk kan de prijs beïnvloeden. Prefab aanbouwen zijn over het algemeen goedkoper, terwijl maatwerk meer flexibiliteit biedt in het ontwerp.
Extra opties Opties zoals een geveldeur, schuifpui of elektriciteitsvoorzieningen kunnen de prijs verhogen.

Door rekening te houden met deze verschillende keuzes en hun invloed op de prijs, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het realiseren van een houten bijgebouw.

offerte houten bijgebouw

De stappen om een houten uitbouw te realiseren bij homedeal

Als je op zoek bent naar het realiseren van een houten uitbouw, kun je terecht bij homedeal. We begeleiden je tijdens het hele proces, van het verkennen van je wensen en mogelijkheden tot het vinden van betrouwbare specialisten. Hieronder vind je een overzicht van de stappen die we doorlopen:

 1. Verkennen van je wensen en mogelijkheden: We gaan met je in gesprek om te achterhalen wat je precies zoekt in een houten uitbouw. We bespreken de afmetingen, functionaliteit en eventuele specifieke eisen.
 2. Opstellen van een gedetailleerd plan: Op basis van je wensen en mogelijkheden stellen we een gedetailleerd plan op. Hierin worden alle belangrijke aspecten van de uitbouw meegenomen, zoals de afmetingen, materialen en afwerkingen.
 3. Zoeken naar betrouwbare specialisten: We hebben een netwerk van ervaren specialisten die gespecialiseerd zijn in het bouwen van houten bijgebouwen. We selecteren de beste match voor jouw project op basis van kwaliteit, prijs en beschikbaarheid.
 4. Bouw en voortgangscontrole: Tijdens de bouw houden we je op de hoogte van de voortgang. We zorgen ervoor dat het project volgens plan verloopt en eventuele vragen of concerns worden tijdig behandeld.
 5. Grondige inspectie na oplevering: Na oplevering van de houten uitbouw voeren we een grondige inspectie uit om te controleren of alles naar wens is en voldoet aan de afgesproken specificaties.

Via homedeal kun je offertes aanvragen om de beste match te vinden voor jouw houten bijgebouw. Vul het formulier in op onze website en ontvang vrijblijvend prijsopgaven van verschillende specialisten. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kosten en kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Voordelen van een houten aanbouw

Het plaatsen van een houten aanbouw biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere materialen. Hier zijn enkele voordelen van een houten bijgebouw:

 1. Betaalbaarheid: Houten bijgebouwen zijn over het algemeen betaalbaarder dan stenen varianten. Dit maakt het een interessante optie voor mensen met een beperkt budget.
 2. Weinig tot geen onderhoud: Houten bijgebouwen vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Het hout kan behandeld worden om het te beschermen tegen weersinvloeden en mogelijke houtrot, waardoor regelmatig onderhoud tot een minimum beperkt blijft.
 3. Snelle bouwtijd: Houten aanbouwen kunnen relatief snel worden gebouwd. Dit komt doordat hout een lichtgewicht materiaal is en gemakkelijk te bewerken en te monteren is.
 4. Karakter en uitstraling: Een houten aanbouw voegt karakter en warmte toe aan je woning. Het natuurlijke materiaal en de warme uitstraling van hout zorgen voor een gezellige sfeer.
 5. Flexibiliteit: Houten bijgebouwen bieden flexibiliteit voor toekomstige aanpassingen of uitbreidingen. Het is eenvoudig om een houten aanbouw aan te passen of uit te breiden als je in de toekomst meer ruimte nodig hebt.

Voorbeeldafbeelding van een houten aanbouw:

Eigenschappen van eikenhouten bijgebouwen

Eikenhout is een veelgebruikt materiaal voor de constructie van eiken bijgebouwen vanwege zijn sterke en duurzame eigenschappen. Het hout heeft van nature een prachtige uitstraling en kan behandeld worden om vergrijzing of een andere gewenste afwerking te verkrijgen. Eikenhout is verkrijgbaar in diverse vormen, waaronder balken, planken en vellingdelen, en kan op maat worden gemaakt voor een uniek eikenhouten bijgebouw.

Eikenhout staat bekend om zijn sterkte en duurzaamheid, waardoor het ideaal is voor de constructie van bijgebouwen. Het hout is bestand tegen verschillende weersomstandigheden en heeft een lange levensduur. Hierdoor kan een eikenhouten bijgebouw generaties lang meegaan zonder dat er veel onderhoud nodig is.

Eikenhouten bijgebouwen hebben niet alleen functionele voordelen, maar ook esthetische. Het natuurlijke karakter van het hout voegt warmte en charme toe aan de omgeving. Bovendien kan eikenhout op verschillende manieren afgewerkt worden om het gewenste uiterlijk te creëren. Zo kan het hout behandeld worden om een vergrijsde look te krijgen die perfect past bij een landelijke omgeving. Daarnaast kan eikenhout ook geolied of gelakt worden voor een moderne en strakke uitstraling.

Eikenhout is niet alleen veelzijdig in afwerking, maar ook in vorm. Het kan gemakkelijk worden bewerkt tot verschillende vormen en maten, zodat het perfect aansluit bij jouw specifieke wensen. Of je nu een eikenhouten tuinhuis, poolhouse, of garage wilt creëren, eikenhout biedt de flexibiliteit om een ontwerp op maat te realiseren.

Een eikenhouten bijgebouw is een investering die waarde toevoegt aan je woning. Naast de praktische voordelen, zoals extra opslagruimte, biedt het ook een esthetische meerwaarde. De natuurlijke schoonheid en duurzame eigenschappen van eikenhout maken het een populaire keuze voor bijgebouwen van verschillende stijlen en formaten.

Opbouw van een eiken bijgebouw

Bij eiken bijgebouwen wordt eikenhout voornamelijk gebruikt voor de draagconstructie en dakopbouw. Het dakgebinte bestaat uit eiken spanten, balken en kepers die op traditionele wijze aan elkaar worden verbonden. Het eikenhout wordt vaak gecombineerd met andere materialen zoals beton en glas voor een moderne uitstraling. De fundering kan bestaan uit een funderingsplaat, een laag gemetseld muurtje of sokkels van arduin.

“Het gebruik van eikenhout voor de constructie van een eiken bijgebouw zorgt voor een solide en duurzame basis. Door de traditionele constructiemethode en de combinatie met moderne materialen krijgt het bijgebouw een karakteristieke uitstraling.”

Eiken constructie

De eiken constructie vormt het skelet van het eiken bijgebouw. Eikenhout wordt gekozen vanwege zijn natuurlijke sterkte en duurzaamheid. De gebruikte eiken spanten, balken en kepers worden zorgvuldig aan elkaar verbonden volgens de traditionele houtbouwtechnieken. Dit zorgt voor een stevige en stabiele opbouw van het bijgebouw.

Eiken dakopbouw

De dakopbouw van een eiken bijgebouw bestaat uit eikenhouten elementen die het dak dragen en beschermen. Deze elementen worden eveneens op traditionele wijze geconstrueerd, waarbij eiken spanten en balklagen worden gebruikt. Het eikenhout zorgt niet alleen voor stevigheid, maar geeft het dak ook een authentieke uitstraling.

Voordelen van eiken bijgebouwen Kenmerken
Natuurlijke uitstraling Het gebruik van eikenhout geeft het bijgebouw een warme en karakteristieke uitstraling.
Duurzaamheid Eikenhout is een sterke en duurzame houtsoort die lang meegaat.
Bouwstijl Eiken bijgebouwen passen zowel bij moderne als klassieke architectuur.
Flexibiliteit Het eikenhout kan op maat worden gemaakt en aangepast aan specifieke wensen en eisen.

De opbouw van een eiken bijgebouw met eikenhout als constructiemateriaal geeft niet alleen stevigheid en duurzaamheid, maar ook een unieke uitstraling. Door de combinatie van traditionele constructiemethoden en moderne materialen ontstaat een bijgebouw dat zowel tijdloos als eigentijds is.

Moderne en klassieke eikenhouten bijgebouwen

Eikenhouten bijgebouwen kunnen zowel een moderne als klassieke uitstraling hebben, afhankelijk van de stijl en afwerking.

Moderne eikenhouten bijgebouwen maken vaak gebruik van eiken als afwerkingsmateriaal voor dakoverstekken, wanden en vloeren. Hierdoor krijgen ze een strakke en eigentijdse look die goed past bij moderne architectuur. Het gebruik van glas en andere moderne elementen kan ook bijdragen aan de moderne uitstraling van het bijgebouw.

Klassieke eikenhouten bijgebouwen hebben daarentegen een rustieke en traditionele uitstraling. Ze passen goed bij landelijke omgevingen en hoeves in pastorijstijl. Klassieke bijgebouwen hebben vaak houten details zoals vakwerk, sierlijke houten ornamenten en traditionele dakpannen. Deze elementen voegen karakter en ambachtelijkheid toe aan het bijgebouw.

Of je nu kiest voor een moderne of klassieke stijl, eikenhouten bijgebouwen zijn duurzaam, sfeervol en kunnen met de juiste afwerking jarenlang meegaan.

Kenmerken Moderne eikenhouten bijgebouwen Klassieke eikenhouten bijgebouwen
Uitstraling Strak, eigentijds Rustiek, traditioneel
Gebruik van materialen Eiken, glas, moderne afwerkingen Eiken, vakwerk, traditionele dakpannen
Geschikt voor Modernere architectuur Landelijke omgevingen, pastorijstijl

Prijs van een eiken bijgebouw op maat

De totaalprijs van een eiken bijgebouw op maat kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte, gebruikte constructiemethode, houtsoort en afwerkingen. Bij het bepalen van de prijs van een eikenhouten bijgebouw zijn er verschillende overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden.

Grootte van het bijgebouw

De grootte van het bijgebouw is een belangrijke factor bij het bepalen van de prijs. Hoe groter het bijgebouw, hoe meer materiaal en arbeid er nodig is, wat de kosten kan verhogen.

Constructiemethode

De gebruikte constructiemethode kan ook van invloed zijn op de prijs. Elke methode heeft verschillende kosten, afhankelijk van de complexiteit en de benodigde vaardigheden van de vakmensen.

Houtsoort

De keuze voor de houtsoort heeft ook invloed op de prijs. Eikenhout is duurder dan andere houtsoorten vanwege zijn duurzaamheid en esthetische kwaliteiten.

Afwerkingen

De gekozen afwerkingen, zoals het type dakbedekking, ramen, deuren en vloeren, kunnen de prijs verhogen. Luxere afwerkingen kosten over het algemeen meer dan standaardopties.

Prijsindicaties

Om een beter beeld te geven van de kosten van eiken bijgebouwen, zijn hier enkele prijsindicaties:

Grootte van het bijgebouw Prijsindicatie
20 m² €17.000 – €30.000
30 m² €25.000 – €40.000
40 m² €35.000 – €50.000

Deze prijsindicaties zijn exclusief eventuele extra opties, zoals isolatie, elektriciteitsvoorzieningen en interieurafwerking. Het is raadzaam om een gedetailleerde offerte aan te vragen bij een specialist voor een nauwkeurige prijsopgave.

prijs eiken bijgebouw

Tips voor het bouwen van een bijgebouw

Als je van plan bent om een bijgebouw te bouwen, zijn er een paar belangrijke tips waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het essentieel om een gedetailleerd plan te hebben. Werk samen met een architect om ervoor te zorgen dat het bijgebouw voldoet aan alle technische en wettelijke voorschriften. Een goed plan is de basis voor een succesvol project.

Daarnaast is de keuze van hoogwaardige materialen van groot belang. Bouwen met hout is een populaire optie, omdat het duurzaam, flexibel en esthetisch aantrekkelijk is. Zorg ervoor dat het hout van goede kwaliteit is en geschikt is voor de beoogde toepassing. Hout heeft ook een relatief lage milieubelasting, waardoor het een duurzame keuze is voor het bouwen van bijgebouwen.

Verder is het belangrijk om bij het bouwen van een bijgebouw rekening te houden met de duurzaamheid en onderhoudsvereisten op lange termijn. Kies voor materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden en regelmatig onderhoud kunnen weerstaan. Dit helpt kosten en tijd te besparen op lange termijn.

Tot slot is het cruciaal om professionele vakmensen in te schakelen. Bouwen van een bijgebouw vereist specifieke vaardigheden en expertise. Het inschakelen van professionals zorgt ervoor dat het bijgebouw veilig, kwalitatief en volgens de juiste normen wordt gebouwd.